Formatarea finala a unui document

1.Importarea obiectelor (desene, tabele, grafice, fisiere) se realizeaza alegand din fila Inserare, grupul Text, Obiect. Se va deschide o fereastra din care vom selecta fisierul dorit si vom actiona butonul inserare.

2.Stiluri de paginare.

a)Organizarea in pagina a documentului se va face in asa fel incat formatul de pagina sa nu afecteze incadrarea obiectelor in pagina. Pentru aceasta, din fila  Aspect pagina, grupul Initializare pagina, se pot fixa: marginile textului in pagina (Margini), dimensiunile hartiei sau formatul de pagina (Dimensiune), orientarea paginii pe orizontala sau pe verticala (Orientare).

b)Numerotarea paginilor ne ajuta sa pastram documentele organizate si permite gasirea rapida a informatiilor. Pentru a insera un numar de pagina procedam astfel:

-din fila Inserare, in grupul Antet si subsol se alege Numar de pagina;

-apare un meniu care permite formatarea numarului de pagina, alegerea formatului numerotarii paginilor si a numarului cu care incepe numerotarea paginilor .

3.Inserarea bordurilor de pagina. Paginile documentului pot capata un aspect mai atractiv prin inserarea unui chenar de pagina. Acest chenar poate fi o linie simpla, de grosime aleasa, pana la un chenar artistic format din desene. Alegerea si inserarea unui chenar se realizeaza alegand din fila Aspect pagina, grupul Fundal pagina, Borduri de pagina. Din fereastra deschisa se va alege stilul de linie, grosimea, culoarea sau unul din modelele artistice oferite.

4.Inserare antet si subsol.Antetul si subsolul ofera posibilitatea afisarii pe fiecare pagina a acelorasi informatii. Adaugare Antet si Subsol se realizeaza astfel:

-in fila Inserare, grupul Antet si subsol, se da click pe Antet sau Subso;

-se va activa zona de Antet  sau Subsol care va fi marcata cu linie întrerupta, se tasteaza textul pentru antet si se formateaza ca orice text;

-comutarea între antet şi subsol se face cu clic în zona respectivă sau prin clic pe butoanele Salt la antet respectiv Salt la subsol din fila Instrumente Antet şi subsol Proiectare, grupul Navigare.

Pentru a elimina Antetul si subsolul din fila Aspect pagina, se da click pe lansatorul casetei de dialog Initializare pagina, apoi se da click pe fila Aspect. Se bifeaza caseta de selectare Prima pagina diferita de sub Anteturi si subsoluri, eliminandu-se  astfel anteturile si subsolurile din prima pagina a documentului.

5. Nota de subsol sau de sfarsit de text. Sunt folosite in cazul in care se doreste sa se ofere o serie de informatii suplimentare referitoare la o anumita informative facuta in corpul textului. Pentru a insera o nota de subsol procedam astfel:

-se plaseaza cursorul mouse-ului in text, in locul in care se doreste inserarea notei;

-Se selecteaza din fila Referinte, grupul Note de subsol si Inserare nota de final;

-se insereaza textul dorit.

Rezolva

1.Deschideti un document nou pe care il salvati aplicatie9, alegeti tipul de foaie A4, orientare de tip Portret si editati un text despre dispozitivele periferice ale calculatorului.

2.Inserati in antet numele vostru, aliniat la dreapta.

3.Inserati in subsolul fiecarei pagini numarul paginii curente,

4.Inserati in stanga subsolului fiecarei pagini data curenta.

5.Aplicati paginii un chenar la alegere.