Operatii elementare si concepte de baza

                 Excel este un pachet de programe de lucru cu tabele de calcul. Programul ofera posibilitati de calcul matematic general, de calcul logic, calcule financiare, calcule statistice, prelucrari de tip organizare a datelor (grupari, ordonari, extrageri, despartiri pe categorii, sinteze). Rezultatele se pot vedea imediat, organizate intr-un tabel sau intr-un grafic si se observa ce se intampla cu acele rezultate daca se schimba unele date din tabel.

Lansarea in executie a aplicatiei Excel:

-click pe START-ALL PROGRAMS-MICROSOFT OFFICE- MICROSOFT OFFICE EXCEL 2007;

sau

-dublu click pe shortcut-ul EXCEL de pe desktop.

Documentele realizate in Excel se numesc registre de calcul sau agende de lucru si au extensia .xlsx. Un registru de lucru este organizat ca un dosar fiind format din mai multe foi. Ca suprafata de lucru, o foaie de calcul este prezentata ca un tabel rectangular in care se delimiteaza randuri si coloane.

Coloanele sunt desemnate fiecare, in mod fix, prin una sau doua litere mari, incepand cu A. Acesta reprezinta indicativul coloanei si apare in antetul ei.

Randurile sunt numerotate, in mod fix, incepand cu 1, numarul unui rand aparand in antetul acestuia.

Celula este elementul, unitatea de informatie in cadrul foii. Ea se localizeaza la intersectia unei coloane cu un rand si apare grafic sub forma unui dreptunghi ce reprezinta suprafata intersectiei.

Adresa unei celule este formata din doua informatii: indicativul coloanei si numarul randului.

Deschiderea unui registru de calcul existent se realizeaza alegand: Buton Office, Deschidere sau prin clic pe numele lui daca acesta apare in lista Documente recente.

Crearea unui registru nou se realizeaza prin alegerea Buton Office, Nou, Registru de lucru necompletat, Creare.

Salvarea initiala se realizeaza alegand: Buton Office, Salvare. In fereastra care va aparea, in caseta Salvare cu tipul se alege Registru de lucru Excel. Se introduce numele noului fisier in caseta Nume fisier, se selecteaza discul si dosarul in care acesta sa fie salvat si se apasa Salvare.

Inchiderea aplicatiei se realizeaza alegand: Buton Office, Inchidere sau clic pe butonul Close aflat pe bara de titlu.

Pentru acces la fereastra  Ajutor Excel se apasa clic pe butonul Ajutor pentru Microsoft Office Excel din bara de file  a panglicii sau se apasa tasta functionala F1. In urma executarii acestei comenzi, va aparea fereastra Ajutor Excel.